Thankful Parents
breastfeeding

Θηλασμός : η μέριμνα της φύσης για την επιβίωση του νεογέννητου.

Αρνητικές εμπειρίες που πιθανά έχετε, είτε προσωπικά, είτε από το περιβάλλον σας, μην αφήσετε να σας απογοητεύσουν. Κάθε ζευγάρι « μητέρα – νεογνό » είναι διαφορετικό.
Σκοπός αυτών των σελίδων είναι να σας δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες, όχι για να σας επηρεάσει προς μία κατεύθυνση αλλά για να είναι συνειδητή η απόφασή σας, είτε θετική, είτε αρνητική.

Αναφερόμαστε λοιπόν στα πλεονεκτήματα του θηλασμού.

Μ ειωμένη πιθανότητα καρκίνου του μαστού για τις μητέρες
Η θηλάζουσα μητέρα προστατεύεται από οστεοπόρωση και σακχαρώδη διαβήτη
Τ α υποκατάστατα γάλακτος δεν περιέχουν ζωντανά κύτταρα και αντισώματα,λόγω
της βιομηχανικής επεξεργασίας
Ρ ωμαλέα παιδιά και έφηβοι για τον μελλοντικό μας κόσμο
Ι διαίτερα εύπεπτο. Η πέψη λαμβάνει χώρα μέσα σε 2-3 ώρες
Κ αρκίνοι – Ελάττωση συχνότητας στα παιδιά που έχουν θηλάσει
Ο θηλασμός ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες του βρέφους τόσο σε τροφή,όσο και σε υγρά
Σ ημαντικά λιγότερες γαστρεντερικές διαταραχές διότι είναι στείρο μικροβίων

Θ ερμοκρασία γάλακτος πάντα σωστή και σταθερή
Η απώλεια βάρους της μητέρας είναι ευκολότερη
Λ ιγότερες πιθανότητες ανεπιθύμητων κυήσεων
Α ντισώματα – ανοσοποίηση ενάντια στις κυριότερες λοιμώδεις νόσους
Σ υναισθηματικό δέσιμο μητέρας-παιδιού που δίνει γερές βάσεις για σωστή
ψυχική ανάπτυξη
Μ ειώνει τις πιθανότητες αλλεργιών και άσθματος
Ο ικονομικό – Δεν κοστίζει στην οικογένεια και στο κράτος
Σ ημαντική αύξηση του δείκτη νοημοσύνης των παιδιών που θηλάζουν

Αμέσως μετά τον τοκετό αρχίζει η έκκριση γάλακτος,το γνωστό πρωτόγαλα ή αλλιώς πύαρ. Η ποσότητά του είναι μικρή αλλά η θρεπτική του αξία πολύ μεγάλη. Η κανονική ποσότητα γάλακτος εμφανίζεται 58-72 ώρες μετά τον τοκετό. Είναι όμως σημαντικό και απαραίτητο το μωρό να μπαίνει στο στήθος από τις πρώτες ώρες ζωής γιατί, αφ΄ ενός εξασκείται στη τεχνική του θηλασμού και αφ΄ετέρου διεγείρεται η παραγωγή και εκροή του γάλακτος.
Δίνετε μόνο μητρικό γάλα. Δεν είναι απαραίτητο να δίνετε ξένο γάλα, νερό ή αφεψήματα μεταξύ των γευμάτων γιατί διαφοροποιούνται οι ώρες του θηλασμού και η ποσότητα του γαλακτος.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ

Ο θηλασμός εκτός από ένστικτο είναι και μία ικανότητα που χρειάζεται εκμάθηση τόσο από την πλευρά της μητέρας όσο και από του νεογνού.
Τις πρώτες μέρες γνωρίζει ο ένας τον άλλον και μαθαίνετε να λειτουργείτε σαν «ομάδα». Ο θηλασμός θα είναι αρκετά συχνός ακόμα και την νύχτα. Αργότερα τα μεσοδιαστήματα ανάμεσα στα γεύματα θα γίνονται ολοένα και μεγαλύτερα.


ΤΕΧΝΙΚΗ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

Η κατάλληλη θέση της μητέρας και η σωστή τοποθέτηση του παιδιού συμβάλλουν στην επιτυχία του θηλασμού. Υπάρχουν πολλές στάσεις θηλασμόυ που οι γυναίκες τις ανακαλύπτουν σταδιακά και εφόσον έχουν εξοικειωθεί με αυτόν. Η κλασική στάση είναι αυτή που προτιμάται για το ξεκίνημα.
Το μωρό σας δείχνει τα πρώτα σημάδια αναζήτησης τροφής. Αρχίζει να κάνει θηλαστικές κινήσεις, να πιπιλάει τα δάχτυλά του, να κουνάει το κεφάλι του «ψάχνοντας» και γενικά είναι ανήσυχο. Ηρθε η ώρα να ετοιμαστείτε για το γεύμα του. Πλένετε τα χέρια και το στήθος σας και παίρνετε μια αναπαυτική θέση στο κρεβάτι ή σε πολυθρόνα, με την πλάτη να ακουμπάει σε μαξιλάρι. Ένα σκαμνί για τα πόδια θα βοηθούσε αρκετά.

teΤο μωρό θα είναι ξαπλωμένο στον πήχη του αριστερού χεριού,ώστε τα δάχτυλά σας να
καταλήγουν στο γλουτό του μωρού. Η κοιλιά του να έρχεται σε επαφή με τη δική σας.
Το κεφάλι του να είναι στον αγκώνα και το στόμα του να βρίσκεται στο ύψος της θηλής.
Με το δεξί σας χέρι πιάνετε το στήθος έτσι ώστε, ο αντίχειρας να είναι πάνω από τη θηλή και τα υπόλοιπα δάχτυλα με πρώτο το δείκτη, κάτω από τη θηλή για να μπορείτε να κατευθύνετε τη θηλή.

Μόλις το μωρό ανοίξει καλά το στόμα του τραβήξτε το γρήγορα κοντά σας να πιάσει τη θηλή και ένα τμήμα της θηλαίας άλω (σκούρα περιοχή). Το μωρό σας θα αρχίσει θηλαστικές κινήσεις.

Στην αρχή οι θηλές είναι ευαίσθητες και πονάνε λίγο. Μετά από μερικές μέρες θα έχουν σκληρύνει και τα συμπτώματα θα έχουν εξαφανιστεί ή θα αισθάνεστε μια ήπια ενόχληση στην αρχή.
Τις πρώτες 2-3 μέρες, η ταλαιπωρία της γέννας και οι ορμόνες που δεν είναι σε σταθερά επίπεδα, περιπλέκουν το ψυχισμό σας. Θα υπάρχουν δυσκολίες και θα πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας και στο μωρό σας και ζητήστε βοήθεια από την μαία σας. Με τον καιρό αυτή η διαδικασία αυτοματοποιείται.

Την πρώτη μέρα της γέννησης θηλάστε το μωρό σας 2-3 λεπτά από το κάθε στήθος. Τη δεύτερη μέρα 5-7 λεπτά, την τρίτη μέρα 10 λεπτά και την τέταρτη 15-20 λεπτά το περισσότερο από το καθένα. Αυτά τα χρονικά όρια είναι αρκετά για να αδειάσουν το γάλα από τους μαστούς. Αν δεν τα λάβετε υπ’όψιν σας και αφήσετε το μωρό να πιπιλάει τη θηλή χωρίς λόγο, τότε πιθανά να δημιουργηθούν επώδυνα προβλήματα (π.χ. ραγάδες). Σ΄αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να διακοπεί ο θηλασμός μέχρι τη αποκατάσταση του μαστού.


Διαδικασία θηλασμού :
Θηλάστε το μωρό σας από το ένα στήθος τον απαιτούμενο χρόνο και αλλάξτε στήθος. Στο διάστημαaa της αλλαγής μπορείτε να το βάλετε να ρευτεί. Από το άλλο στήθος θηλάστε όσο αυτό θέλει (όχι περισσότερο από τα χρονικά όρια που επιβάλλονται). Στον επόμενο θηλασμό ξεκινήστε από το στήθος που είχατε σταματήσει στο προηγούμενο θηλασμό

Μην βιάζετε το μωρό σας να θηλάσει αλλά αφιερώστε του το χρόνο που θέλει. Μην ξεχνάτε πως οι πρώτες 40 μέρες είναι περίοδος προσαρμογής και για σας και για το μωρό σας.


ΑΠΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

Αυτή την περίοδο θα γίνετε αποδέκτης διαφόρων συμβουλών, παραινέσεων και απόψεων από το φιλικό και συγγενικό σας περιβάλλον. Όλα αυτά θα σας δημιουργήσουν ανησυχίες και ερωτηματικά,όπως :

  • Πόσο συχνά πρέπει να τρώει;
  • Πως ξέρω αν χορταίνει;
  • Το στήθος μου είναι μικρό. Θα έχω αρκετό γάλα;
  • Μήπως το γάλα μου δεν είναι καλό;
  • Το στήθος μου θα χαλάσει;
  • Νομίζω ότι οι θηλές μου δεν είναι καλές;

 

Οι τελευταίες μελέτες αναφέρουν πως το νεογνό θηλάζει όσο συχνά θέλει. Το άδειασμα που θα νιώσετε στο στήθος και ο βαθύς ύπνος(τουλάχιστον για 1 ½ – 2 ώρες) του μωρού που μόλις ευχαριστήθηκε το γεύμα του, θα σας γνωστοποιούν ότι το μωρό σας έχει χορτάσει.
Ας μην ξεχνάτε ότι όσο πιο συχνά θηλάζει το μωρό τόσο πιο πολύ γάλα παράγεται από το μαστό. Όταν σεβαστείς τους ρυθμούς του παιδιού, τότε το γάλα που θα παράγεται θα καλυπτει τις ανάγκες του νεογνού. Αν το μωρό σας κοιμάται, έχει περισσότερο βάρος από την προηγούμενη μέτρησή του στον παιδίατρο και έχει κενώσεις, τότε δεν χρειάζεται να μετράτε το γάλα σας και να δίνετε συμπληρώματα.
Γάλα έχουν όλες οι γυναίκες εφ΄όσον ξεκινήσει από την πρώτη μέρα και δεν έχετε περάσει έντονο stress. Το αν θα θηλάσετε η όχι εξαρτάται από μεγάλο βαθμό από την υπομονή που θα δείξετε στην αρχή.
Το μέγεθος του μαστού δεν παίζει ρόλο στην παραγωγή γάλακτος. Το μέγεθος εξαρτάται από το λίπος του μαστού,ενώ το γάλα από τους αδένες που το παράγουν.
Το στήθος χαλαρώνει από μεγάλες αυξομειώσεις στον όγκο του π.χ.χάσετε κιλά ή κόψετε το γάλα. Στην εγκυμοσύνη έχει διογκωθεί και με το θηλασμό επανέρχεται σταδιακά στην αρχική του κατάσταση και έχει και την υποστήριξη από το στηθόδεσμο.
Πολλές γυναίκες έχουν την ιδιαιτερότητα οι θηλές τους να είναι επίπεδες ή εισέχουσες. Αυτό όμως δεν αποκλείει το θηλασμό. Υπάρχουν στο εμπόριο θηλές σιλικόνης για το ξεκίνημα και σταδιακά οι θηλές σας θα αρχίσουν να προεξέχουν όλο και περισσότερο. Εξάλλου, το μωρό θηλάζει από την περιοχή που βρίσκεται γύρω από τη θηλή.

Συμπτώματα όπως :

  • Επώδυνος μαστός
  • Πυρετός
  • Πέτρωμα
  • Ραγάδες στο μαστό, συζητήστε τα με τη μαία ή το ιατρός σας.


ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ

Προσπαθείστε να διατηρήσετε του κανόνες υγιεινής διατροφής, όπως κάνατε και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 

Αποφύγετε

  • Αλκοόλ
  • Κάπνισμα
  • Καφέ
  • Κονσέρβες
  • Ανθρακούχα αναψυκτικά
  • Λίπη – Σάλτσες
  • Μπαχαρικά

 

Προτιμήστε

  • Πολλά υγρά
  • Βραστά, ψητά,ατμού
  • Φρέσκα φρούτα
  • Κρέας
  • Ψάρι
  • Γαλακτοκομικά
  • Σούπες

 

Όπως κάθε μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ,έτσι και εσείς κάνετε διάφορες σκέψεις σχετικά με το θηλασμό. Εκτός από τη θέλησή σας, σημαντικό ρόλο στην απόφασή σας παίζουν και οι κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες τις οποίες βιώνετε. Μην ξεχνάτε πως αφ΄ενός ο θηλασμός είναι ο πιο οικονομικός τρόπος για να θρέψετε το μωρό σας και αφ΄ετέρου μία μέρα θηλασμού, παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του μωρού σας. Ακόμα και αν γνωρίζετε ότι θα γυρίσετε γρήγορα στη δουλεία σας, αξίζει το κόπο να ξεκινήσετε.

Οποια και αν είναι η απόφασή σας, ο ιατρός Βασίλης Αθανασίου και όλη η ιατρική και μαιευτική ομάδα του Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών, θα είναι δίπλα σας για τη στήριξη που θα χρειαστείτε.



a