Thankful Parents
70-xronia-dna

1953-2023: 70 χρόνια από την ανακάλυψη της δομής του DNA!!!!

70 χρόνια από την σημαντικότερη ίσως ανακάλυψη στην επιστήμη της Βιολογίας και ορόσημο για τη σύγχρονη Ιατρική.

Τον Απρίλιο του 1953, οι James Watson και Francis Crick, δύο μοριακοί βιολόγοι, δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature ένα άρθρο για την δομή του DNA. Με τη βοήθεια των Maurice Wilkins και Rosalind Franklin, περιέγραψαν το DNA ως διπλή έλικα και έδειξαν ότι μπορούσε να παράγει ακριβή αντίγραφά του και να φέρει γενετικές οδηγίες.

Για την ανακάλυψη αυτή οι J. Watson, F. Crick και M. Wilkins τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας το 1962.

Δυστυχώς για την Rosalind Franklin ήταν αργά, αφού απεβίωσε το 1958 σε ηλικία 37 ετών από καρκίνο των ωοθηκών. Γενικότερα, η συνεισφορά της Franklin σε μεγάλο βαθμό παραγκωνίστηκε κατά τη διάρκεια της ζωής της και πολλές φορές αναφέρεται ως «αδικημένη ηρωίδα», «σκοτεινή κυρία του DNA», ή «ξεχασμένη ηρωίδα».

Σημαντικές εξελίξεις στη Μοριακή Βιολογία, την Γενετική, την Ιατρική έχουν τις ρίζες τους στο έργο των σπουδαίων αυτών ερευνητών.

Η ολοκλήρωση της χαρτογράφησης του ανθρώπινου γονιδιώματος (Απρίλιος 2003) επιτάχυνε τον ρυθμό των ανακαλύψεων και αναδύονται νέοι τομείς όπως η Ιατρική Ακριβείας (Εξατομικευμένη Ιατρική και Θεραπεία) , ένα πεδίο που εστιάζεται στην εξατομικευμένη και στοχευμένη αντιμετώπιση και πρόληψη των νοσημάτων λαμβάνοντας υπόψη το γονιδίωμα, την κληρονομικότητα, το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής του κάθε ατόμου.

Και επειδή δεν είμαστε μόνοι μας στη γη, η αλληλούχιση του γονιδιώματος και άλλων οργανισμών (ζώων, φυτών, μυκήτων, ιών και βακτηρίων) μας παρέχει δεδομένα για βασική και εφαρμοσμένη έρευνα στην Οικολογία, τη Βοτανική, τη Βιοτεχνολογία, την Επιστήμη Τροφίμων και την Εξελικτική Βιολογία, επηρεάζοντας όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Ας ευχαριστήσουμε λοιπόν αυτούς τους σημαντικούς επιστήμονες, που η αγάπη τους για την έρευνα οδήγησε 70 χρόνια πριν, στη σημαντικότερη ίσως ανακάλυψη του αιώνα.

Επιμέλεια Κειμένου:

Μαρία Σακελλαρίου,

PhD, Certified ESHRE Senior Embryologist

Co-founder & Lab Scientific Director IVF ATHENS CENTER

Αρχική ιδέα κειμένου

(Δελτίο τύπου ΠΕΒ)



a