Thankful Parents
28022017

Δευτεροπαθής Υπογονιμότητα: Έμεινα έγκυος την πρώτη φορά. Γιατί δε μπορώ να ξαναμείνω?

Η Δευτεροπαθής Υπογονιμότητα είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις γυναικών που είχαν μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη στο παρελθόν, χωρίς αυτή απαραίτητα να κατέληξε σε γέννηση υγιούς παιδιού,  αλλά τώρα είναι υπογόνιμες, δηλαδή αδυνατούν να συλλάβουν μετά από 12μηνη προσπάθεια ελεύθερων σεξουαλικών επαφών. Η πλειοψηφία των αιτιών της Δευτεροπαθούς Υπογονιμότητας είναι η ίδια με αυτές της Πρωτοπαθούς Υπογονιμότητας σε γυναίκες που δεν κατάφεραν ποτέ να έχουν μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη (πχ Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, ενδομητρίωση, διαταραχές ωορρηξίας κα).

Τι προκαλεί Δευτεροπαθή Υπογονιμότητα ?

Οι παράγοντες που την προκαλούν μπορεί να προϋπήρχαν και σε προηγούμενες προσπάθειες εγκυμοσύνης, απλώς να μην ήταν αρκετά σοβαροί ώστε να την αποτρέψουν. Αντιμετωπίζουμε τα περιστατικά Δευτεροπαθούς Υπογονιμότητας με αισιοδοξία καθώς εφόσον υπήρχαν παράγοντες επιτυχίας στην πρώτη εγκυμοσύνη (πχ σπέρμα ικανό για γονιμοποίηση, εμφύτευση του εμβρύου, ικανότητα της γυναίκας να κυοφορήσει), οι ίδιοι παράγοντες είναι πολύ πιθανό να είναι και τώρα επαρκείς ή να συμβάλλουν θετικά.

Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω για να διαπιστώσω αν πάσχω από Δευτεροπαθή Υπογονιμότητα ?

Οι εξετάσεις για Δευτεροπαθή Υπογονιμότητα είναι οι ίδιες όπως και για την Πρωτοπαθή:  Σπερμοδιάγραμμα, έλεγχος ωοθηκικής λειτουργίας, έλεγχος σαλπιγγικής λειτουργίας και διαβατότητας, υστεροσκοπικός έλεγχος και ορμονικό προφίλ.

Ένας σημαντικός παράγοντας δευτεροπαθούς υπογονιμότητας είναι η επίδραση της ηλικίας, ειδικότερα αν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την πρώτη εγκυμοσύνη.



a