Thankful Parents
17022017

Το Τοπ της επικαιρότητας στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση!

Με τι ασχολήθηκε περισσότερο η  επιστημονική κοινότητα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής το διάστημα που μας πέρασε?

Η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή ήταν  και παραμένει μια ζωντανή, εξελισσόμενη οντότητα. Η συνεχής συλλογή νεότερων δεδομένων, η επεξεργασία και αξιολόγηση τους και τελικά η δημοσίευση τους σε πανευρωπαϊκή διάσταση από οργανισμούς όπως η ESHRE, είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την πρόοδο της. Στόχος είναι ένα οργανωμένο και κοινό πλαίσιο ενεργειών μέσα στο οποίο προωθούνται η επιστημονική έρευνα και η εκπαίδευση, με άμεσο αντίκτυπο την αναπαραγωγική υγεία των ασθενών.

Είναι κοινό μυστικό στην επιστημονική κοινότητα ότι η πλειοψηφία των μελετών που δημοσιεύονται σχετικά με τη γονιμότητα και την εξωσωματική γονιμοποίηση περιστρέφεται γύρω από το γυναικείο φύλο ή το ζευγάρι. Λίγες περιπτώσεις αναφέρονται αποκλειστικά σε προβλήματα γονιμότητας που αφορούν στους άνδρες, πόσο δε μάλλον όταν αυτή εξετάζεται σε σχέση με τα αποτελέσματα της IVF. Το 2016 ωστόσο, αυτό φάνηκε να αλλάζει και η ζυγαριά … έγειρε προς τη μεριά του άνδρα!

Σύμφωνα με την  Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ανθρώπινης Αναπαραγωγής & Εμβρυολογίας (ESHRE )  θέμα που κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον ιατρών και εμβρυολόγων είναι η ανδρική παχυσαρκία, η οποία ως παράγοντας υπογονιμότητας, έχει μελετηθεί εκτενώς στις γυναίκες. Ξέρουμε καλά πλέον ότι η παχυσαρκία επιβαρύνει την αναπαραγωγική υγεία της γυναίκας με φτωχή ποιότητα ωαρίων, μειωμένη ικανότητα σύλληψης και αυξημένη πιθανότητα για επαναλαμβανόμενες αποβολές. Ωστόσο, ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ >28)  έχει άμεση επίπτωση και στον άνδρα : επιδεινώνει τις σπερματικές παραμέτρους (αριθμό, κινητικότητα & μορφολογία), το ορμονικό προφίλ (τεστοστερόνη FSH) και – σύμφωνα με νέα μελέτη ( Yang et al, SciRep,) – τη σπερματογένεση και τα αποτελέσματα σε θεραπείες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Επιφέρει, ανάμεσα σε άλλα, μειωμένη γονιμοποιητική ικανότητα, λιγότερα σε αριθμό «ποιοτικά» έμβρυα και τελικά χαμηλότερα ποσοστά κυήσεων, εξαιτίας σύνθετων διαδικασιών επιβάρυνσης του χρωμοσωμικού DNA από οξειδωτικό στρες!  Με άλλα λόγια όχι μόνο η ποιότητα αλλά και η  συνολική «δραστηριότητα» του σπέρματος έχει άμεση σχέση με το Δείκτη Μάζας Σώματος.

Ο άνδρας λοιπόν και η γονιμότητα του στο επίκεντρο της προσοχής για τη χρονιά που μας πέρασε. Η συμβουλή του ιατρού μας ? Μια προσοχή – χωρίς υπερβολές – στον τρόπο ζωής (άγχος, κάπνισμα & κατανάλωση αλκόολ), ελεγχόμενο βάρος σε συνδυασμό με άσκηση και ένας ετήσιος έλεγχος γονιμότητας, μπορούν να διασφαλίσουν ένα υγιέστερο αναπαραγωγικό μέλλον!



a