Thankful Parents
rose-1015838_1280

Κρυοσυντήρηση Ωαρίων – Μια Σύντομη Ανακεφαλαίωση

 

Ώρα Για Ωάρια!

Από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα η Γονιμότητα λατρεύτηκε με διάφορες μορφές – θεότητες, ειδώλια & σύμβολα υμνούσαν τη δημιουργία της ζωής και αναπαριστούσαν τον πλούτο, την ευφορία & την αναπαραγωγική δύναμη της γυναίκας.

Φτάνοντας στο σήμερα, τα πράγματα έχουν κάπως…διαφοροποιηθεί! Είναι συχνό φαινόμενο στην εποχή μας πολλές γυναίκες να αναβάλλουν την τεκνοποίηση για λόγους κοινωνικούς, προτεραιότητα στην καριέρα, έλλειψη κατάλληλου συντρόφου, οικονομικές συνθήκες κ.λπ.  Στο Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών, θέλοντας να ενημερώσουμε & να παρακινήσουμε τις γυναίκες να διαφυλάξουν αυτό το πολύτιμο δυναμικό που κρύβουν στο σώμα τους, ρωτήσαμε τον Επιστημονικό Διευθυντή  Δρ. Βασίλη Αθανασίου & τη Διευθύντρια του εμβρυολογικού εργαστηρίου, Δρ. Μαρία Σακελλαρίου, να συνοψίσουν τα πιο βασικά σημεία της Κρυοσυντήρησης Ωαρίων (Egg Freezing) ή έναν καινούριο όρο που εισήλθε στην καθημερινότητα κάθε γυναίκας, την κρυοσυντήρηση ωαρίων για κοινωνικούς λόγους (Social Egg Freezing).

  1. Τι Είναι Τελικά Η Κρυοσυντήρηση Ωαρίων;

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων (egg freezing) αποτελεί μια καινοτόμο και ασφαλή τεχνική που προσφέρει στη γυναίκα όχι μόνο την αυτονομία να προγραμματίσει τη δημιουργία οικογένειας σε μελλοντικό χρόνο, με το αναπαραγωγικό δυναμικό που θα είχε σε νεότερη ηλικία, αλλά και μια μέθοδο διαφύλαξης της γονιμότητας όταν οι ιατρικοί λόγοι (π.χ χημειοθεραπεία, χειρουργική επέμβαση) το επιβάλουν.

Η κρυοσυντήρηση θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί μια σύγχρονη γέφυρα μεταξύ του βιολογικού και του ρεαλιστικού αναπαραγωγικού χρόνου. Κάθε γυναίκα έχει μέσα της ένα ρολόι, το οποίο είναι πολύ διαφορετικό από το ρολόι που φοράει στον καρπό της και με την κρυοσυντήρηση της δίνουμε τη δυνατότητα της επιλογής του ΠΟΤΕ και του ΠΩΣ θα τεκνοποιήσει! Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια τεχνική γνωστή από τη δεκαετία του 1980, με τη πρώτη γέννηση παιδιού από κρυοσυντηρημένα ωάρια να σημειώνεται το 1986. Η μέθοδος που χρησιμοποιούταν παλιότερα η αργή κρυοσυντήρηση (slow freezing) παρουσίαζε κάποια μειονεκτήματα τα οποία η πιο καινούρια μέθοδος της υαλοποίησης (vitrification) ήρθε να επιλύσει. Η πρώτη επιτυχής γέννηση παιδιού με  τη μέθοδο της υαλοποίησης σημειώθηκε το 1999.

  1. Πως Γίνεται η Κρυοσυντήρηση Ωαρίων ;

Η διαδικασία που ακολουθούμε είναι αυτή μιας «κλασσικής» Εξωσωματικής, με πρωτόκολλο…κομμένο & ραμμένο επάνω στο ιστορικό και ορμονικό προφίλ της κάθε γυναίκας, δηλαδή ορμονική διέγερση, υπερηχογραφική παρακολούθηση του μεγέθους των ωοθυλακίων και στο τέλος, με μια απλή επεμβατική διαδικασία (Ωοληψία), αναρρόφηση των ωαρίων και επακόλουθη κατάψυξη τους.

Από το 1990 και μετά ευνοήθηκε η εφαρμογή μιας νεότερης και πρωτοποριακής μεθόδου Κρυοσυντήρησης  ωαρίων, της Υαλοποίησης (vitrification). Η υαλοποίηση φαίνεται ότι είναι η καλύτερη μέθοδος κρυοσυντήρησης αγονιμοποίητων ωαρίων και έχει υπάρξει αντικείμενο εκτεταμένων μελετών και εφαρμογών παγκοσμίως. Παρουσιάζει υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης έπειτα από τη διαδικασία κατάψυξης/απόψυξης (>84%) καθώς επίσης μεγαλύτερα ποσοστά  γονιμοποιήσης και ακόλουθης εγκυμοσύνης. Βάσει μελετών  ποσοστά εγκυμοσύνης σε προσπάθειες που έχουν χρησιμοποιηθεί κατεψυγμένα ωάρια δεν διαφέρουν από τα αντίστοιχα προσπαθειών με φρέσκα. Επιπλέον η υαλοποίηση ωαρίων δεν φαίνεται να συσχετίζεται με αύξηση μαιευτικών και περιγεννητικών επιπλοκών στα παιδιά που έχουν γεννηθεί.

  1. Σε ποια ηλικία μπορώ να κάνω Κρυοσυντήρηση Ωαρίων;

Ο παράγοντας ηλικία σε κάθε διαδικασία Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, από ιατρική άποψη, είναι καθοριστικής σημασίας. Αυξανόμενης της ηλικίας της γυναίκας βλέπουμε να λαμβάνουν χώρα δύο γεγονότα: ελάττωση των αποθεμάτων των ωαρίων στις ωοθήκες και αύξηση της παραγωγής φτωχής ποιότητας ωαρίων. Επακόλουθο είναι αυτή η γυναίκα να μην αντιδρά στην ορμονική διέγερση, όπως μια νεότερης ηλικίας, διότι δεν υπάρχουν πολλά ωοθυλάκια να αναπτυχθούν, ενώ παράλληλα υπάρχει φτωχή γονιμοποιητική ικανότητα.

Σαφώς, δε μπορούμε να γενικεύσουμε οτι τα παραπάνω συμβαίνουν με την ίδια ταχύτητα ή βαρύτητα σε κάθε γυναίκα, ωστόσο η πλέον ενδεδειγμένη ηλικία για Κρυοσυντήρηση είναι γύρω στα 35 έτη.

Με άλλα λογια…Κάλλιον το Προλαμβάνειν!

  1. Τα ψιλά γράμματα! Τι θα πρέπει να προσέξω κατά τη διαδικασία της Κρυοσυντήρησης Ωαρίων;

Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου Κρυοσυντήρησης των Ωαρίων είναι επιβεβαιωμένη. Εξίσου σημαντική όμως είναι και η ασφάλεια της γυναίκας. Αν θα θέλαμε να δώσουμε έμφαση σε ορισμένα keypoints της διαδιακασίας, ώστε να βοηθήσουμε μια γυναίκα που ψάχνει να διαφυλάξει τη γονιμότητα της, αυτά θα ήταν τα εξής:

Α. Εξατομικευμένο minimal πρωτόκολλο διέγερσης.

Β. Πιστοποιημένο Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής που να διασφαλίζει τις συνθήκες διατήρησης των «πολύτιμων» ωαρίων.

Γ. Κατάλληλη Υλικοτεχνική Υποδομή αλλά και εμπειρία του εργαστηρίου.

Δ.Τέλος η εμπιστοσύνη & η χημεία με το γιατρό και το προσωπικό του κέντρου που θα επιλέξετε είναι σημαντική για να κυλήσει η διαδικασία ομαλά και χωρίς άγχος, που σε άλλη περίπτωση ενδεχομένως να επιβάρυνε τη θεραπεία.

Στο Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών  εφαρμόζουμε την κρυοσυντήρηση ωαρίων από το 2010 τόσο για κοινωνικούς λόγους όσο και σε περιπτώσεις μη ανεύρεσης σπερματοζωαρίων κατά την ημέρα της ωοληψίας. Στις τελευταίες περιπτώσεις η επακόλουθη  απόψυξη των κρυοσυντηρημένων ωαρίων και  η γονιμοποίησή τους μας έχει ήδη δώσει τη χαρά της κύησης και της γέννησης υγιών παιδιών.



a