Thankful Parents
19042019-1

Οξειδωτικό Stress & Ανδρική Υπογονιμότητα

Για τον άνδρα η βασική εξέταση στα πλαίσια  της διερεύνησης της  υπογονιμότητας είναι το σπερμοδιάγραμμα. Κατά τη συγκεκριμένη εξέταση αξιολογούνται βασικοί παράμετροι   όπως : όγκος, pH,  συγκέντρωση σπερματοζωαρίων ανά mL, ολικός αριθμός σπερματοζωαρίων, κινητικότητα και μορφολογία  (σύμφωνα με τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας –  WHO Guidelines 2010).

Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται  και άλλες  νεότερες  και πιο εξειδικευμένες εργαστηριακές μέθοδοι ελέγχου, όπως η μέτρηση του κατακερματισμού του DNA των σπερματοζωαρίων (απόπτωση). Το DNA είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά του γενετικού υλικού και αυξημένα ποσοστά κατακερματισμού του έχει βρεθεί ότι συνδέονται με προβλήματα στην ανάπτυξη του εμβρύου με συνέπεια τη μη ολοκλήρωση μίας κύησης.

Ωστόσο, μια ακόμη πιο πρόσφατη τεχνική είναι η μέτρηση του οξειδωτικού stress.  Το οξειδωτικό stress αντικατοπτρίζει τη διαταραχή της ισορροπίας των ελεύθερων ριζών οξυγόνου (ROS) και της ικανότητας αδρανοποίησής τους από τους διαθέσιμους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς του ανδρικού γεννητικού συστήματος (δηλαδή των όρχεων).

Μικρές ποσότητες  ελεύθερων ριζών (ROS) παράγονται φυσιολογικά στον οργανισμό και είναι απαραίτητες για την ενεργοποίηση του σπέρματος και τη γονιμοποιητική ικανότητα.

Η διαταραχή όμως της ισορροπημένης παραγωγής τους είναι ο βασικός παράγοντας τοξικότητας για το σπέρμα. Οι υψηλές τιμές ROS φαίνεται να είναι ο κύριος λόγος κατακερματισμού του DNA και η βασική αιτία της αυξημένης παραγωγής τους είναι τα λευκά αιμοσφαίρια.

Από την άλλη, παθολογικά χαμηλές τιμές ROS είναι και πάλι ένδειξη υπογονιμότητας, λόγω της υπερβολικής παρουσίας αντιοξειδωτικών.

Ο έλεγχος για το οξειδωτικό stress μπορεί εύκολα να πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών, με τη χρήση εξειδικευμένου μηχανήματος που διαθέτει το ανδρολογικό εργαστήριο.

Η εξέταση γίνεται σε δείγμα σπέρματος, με περιοριστική παράμετρο την παρουσία  ικανοποιητικού αριθμού σπερματοζωαρίων (συγκέντρωση σπέρματος > 1 εκατομμύριο σπερματοζωάρια / mL).

Επίσης, νεότερα βιβλιογραφικά δεδομένα δείχνουν ότι η εξέταση είναι πιο αντιπροσωπευτική όταν το διάστημα αποχής δεν υπερβαίνει τις δύο ημέρες.

Στην περίπτωση παθολογικών τιμών προτείνεται η κατάλληλη θεραπεία αλλά και συμβουλευτική προσέγγιση των συνηθειών του τρόπου ζωής (όπως διακοπή καπνίσματος, αλλαγές στη διατροφή, άσκηση κλπ ανάλογα με την παθολογία).

Στο Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών πιστεύουμε ακράδαντα πως η βιβλιογραφικά εμπεριστατωμένη και εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού που μας εμπιστεύεται είναι το κλειδί για την επιτυχία και την ευτυχή απόκτηση ενός παιδιού.



a