Φυσικός Κύκλος
ivfathenscenter

Εξωσωματική IVF

φυσικος κυκλος

Πολύ συχνά σε προγράμματα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης δεν δίνουμε φάρμακα αλλά προχωρούμε σε φυσικό κύκλο. Δηλαδή, παρακολουθούμε την φυσιολογική διαδικασία ωρίμανσης του ωαρίου που γίνεται σε κάθε έμμηνο κύκλο.

Ο φυσικός κύκλος αποτελεί μια εναλλακτική λύση για πολλές περιπτώσεις όπως:

  • Σε γυναίκες που δεν επιθυμούν ή δεν επιτρέπεται να λάβουν φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών
  • Σε γυναίκες με δευτερογενή υπογονιμότητα (έχουν δηλαδή αποκτήσει ήδη ένα παιδί στο παρελθόν) και δεν επιθυμούν την ανάπτυξη και δημιουργία πολλών εμβρύων
  • Οι ωοθήκες δεν ανταποκρίθηκαν σωστά σε προηγούμενες προσπάθειες εξωσωματικής ακολουθώντας φαρμακευτική αγωγή
  • Σε γυναίκες με ιστορικό πολλαπλών αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης ή αποβολών
  •  Σε γυναίκες με προχωρημένη ηλικία ή με ιστορικό ανάπτυξης κακών ποιοτικά εμβρύων σε προηγούμενες προσπάθειες μετά από διέγερση πολλαπλών ωοθυλακίων.

Αν και η εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο έχει σε πολλές περιπτώσεις αποδειχθεί πολύτιμη, εντούτοις, πρέπει να σημειώσουμε πως αφορά στην ανάπτυξη ενός μόνο ωαρίου οπότε και την ανάπτυξη ενός μόνο εμβρύου, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες εγκυμοσύνης αν το γονιμοποιημένο ωάριο δεν διαιρεθεί σωστά.

Για αυτό και στο Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών προχωρούμε με δύο δρόμους όταν κάνουμε Εξωσωματική σε Φυσικό κύκλο.

fysikos-kyklos2

Αν οι προϋποθέσεις είναι πολύ ενθαρρυντικές (πάχος ενδομητρίου, μορφολογική εκτίμηση του εμβρύου, ιστορικό του ζεύγους κ.α) προχωρούμε σε εμβρυομεταφορά.

Διαφορετικά, συλλέγουμε ικανοποιητικό αριθμό γονιμοποιημένων ωαρίων (μετά από ικανοποιητικό αριθμό φυσικών κύκλων) τα οποία κρυοσυντηρούμε. Στη συνέχεια, μετά από κατάλληλη προετοιμασία του ενδομητρίου προχωρούμε σε απόψυξη των γονιμοποιημένων ωαρίων και εμβρυομεταφορά με 3 έως 4 το πολύ έμβρυα (ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας) αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επίτευξης κύησης.

Αυτή η τεχνική έχει δώσει στο Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών πολλές πολύτιμες εγκυμοσύνες και ιδιαίτερα σε γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών, όπου προηγούμενες προσπάθειες Εξωσωματικής Γονιμοποίησης είχαν αποτύχει!.

ivfathenscenter

Συχνές ερωτήσεις για τον

ΦΥΣΙΚΟ ΚΥΚΛΟ

Τί είναι η Εξωσωματική σε Φυσικό Κύκλο;

Πολύ συχνά, σε προγράμματα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, δεν χορηγούμε φάρμακα για τη διέγερση των ωοθηκών, αλλά προχωρούμε σε φυσικό κύκλο, δηλαδή, παρακολουθούμε την φυσιολογική διαδικασία ωρίμανσης του ωαρίου που γίνεται σε κάθε έμμηνο κύκλο, με τη χρήση υπερήχου και ορμονολογικών εξετάσεων. Όταν το ωοθυλάκιο φτάσει στο επιθυμητό μέγεθος, πραγματοποιείται η ωοληψία και στη συνέχεια γίνεται κανονικά η γονιμοποίηση στο εργαστήριο, όπως και σε έναν Κύκλο Εξωσωματικής.

Πότε κάνουμε IVF Φυσικού Κύκλου;

Ο φυσικός κύκλος αποτελεί μια εναλλακτική λύση για πολλές περιπτώσεις:

  • Σε γυναίκες που δεν επιθυμούν ή δεν επιτρέπεται να λάβουν φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών
  • Σε γυναίκες με δευτερογενή υπογονιμότητα (έχουν δηλαδή αποκτήσει ήδη ένα παιδί στο παρελθόν) και δεν επιθυμούν την ανάπτυξη και δημιουργία πολλών εμβρύων
  • Σε ιστορικό πολλαπλών αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης ή αποβολών
  • Σε γυναίκες με προχωρημένη ηλικία ή με ιστορικό ανάπτυξης κακών ποιοτικά εμβρύων σε προηγούμενες προσπάθειες.
Πόσο κοστίζει ο Φυσικός Κύκλος;

Σε σχέση με ένα πλήρες πρωτόκολλο IVF, η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο έχει σημαντικά μειωμένο κόστος θεραπείας, καθώς μειώνεται ο όγκος των φαρμάκων που θα χρειαστούν και ενδεχομένως και το εργαστηριακό κόστος (αναλώσιμα κλπ)

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του Φυσικού Κύκλου;

Ολοένα αυξανόμενα ποσοστά επιτυχίας: Με την εξατομίκευση κάθε περιστατικού είμαστε σε θέση να επιτύχουμε πολύτιμες εγκυμοσύνες, ιδιαίτερα σε γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών.

Μια πιο «φυσική» εναλλακτική της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης: Δεν περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων άρα αποκλείονται οι πιθανότητες παρενεργειών όπως το Σύνδρομο Υπερδιέγερσης Ωοθηκών και επίσης μειώνονται οι πιθανότητες πολύδυμων κυήσεων.
Σημαντικά μειωμένο κόστος θεραπείας.
Μπορεί να επαναληφθεί σε συνεχόμενους κύκλους, χωρίς την αναμονή που συχνά απαιτείται μεταξύ των κλασσικών κύκλων εξωσωματικής.

main_pic3

Ρωτήστε το γιατρό

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Οι επικοινωνίες σας είναι εμπιστευτικές. Θα σας απαντήσει ο κ. Αθανασίου το συντομότερο δυνατόν.

AZDQ

a