Αντιμετώπιση υπογονιμότητας
ivfathenscenter

Υπηρεσίες

Αντιμετωπιση υπογονιμοτητας

Αν και τα περισσότερα ζευγάρια μπορούν να τεκνοποιήσουν, η υπογονιμότητα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που πλήττει το 15% των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας και που εντείνεται συνεχώς. Η σύλληψη είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό πως η πιθανότητα ένα ζευγάρι να συλλάβει κατά τη διάρκεια ενός οποιουδήποτε μήνα είναι μόνο 20-25%. Μετά από ένα χρόνο τακτικών σεξουαλικών επαφών, χωρίς εγκυμοσύνη, το ζευγάρι αντιμετωπίζει πρόβλημα γονιμότητας.

Αν και η Εξωσωματική Γονιμοποίηση ξεκίνησε για τη θεραπεία γυναικών με αποφραγμένες σάλπιγγες (όπου υπάρχει μηχανική εμπόδιση κατά τη γονιμοποίηση) αποδείχθηκε ότι και τα δύο μέρη του ζευγαριού ενοχοποιούνται στην υπόθεση της υπογονιμότητας.

Το ποσοστό που αναλογεί στον ανδρικό και γυναικείο παράγοντα αντίστοιχα είναι 35% και 35%, 20% μικτής αιτιολογίας, ενώ το υπολειπόμενο 10% αποδίδεται σε ανεξήγητα αίτια.

Για τον ανδρικό παράγοντα τα κύρια αίτια υπογονιμότητας αποτελούν η ολιγοσπερμία (μειωμένος αριθμός σπερματοζωαρίων), η μειωμένη κινητικότητα και η κακή μορφολογία των σπερματοζωαρίων. Για το γυναικείο παράγοντα ενοχοποιείται η ενδομητρίωση, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), ανατομικά και λειτουργικά προβλήματα των ωοθηκών και των σαλπίγγων, οι ορμονικές διαταραχές του κύκλου, η αυξημένη ηλικία της γυναίκας.

Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δίνει λύσεις στα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα αυξάνοντας τα ποσοστά εγκυμοσύνης ακόμα και σε δύσκολες περιπτώσεις υπογονιμότητας.

antimetwpisi-2

Διάγνωση και διερεύνηση του αίτιου της υπογονιμότητας

Προσεγγίζοντας ολιστικά το υπογόνιμο ζευγάρι είναι απαραίτητο ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και ο κατάλληλος κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος. Έτσι όπου είναι απαραίτητο συστήνουμε μια σειρά από διαγνωστικές εξετάσεις, όπως δίδονται ακολούθως:

για τον άνδρα:

  • Πλήρες σπερμοδιάγραμμα ή και καλλιέργεια σπέρματος (Αξιολόγηση σπέρματος)
  • Κρυοσυντήρηση – φύλαξη δείγματος σπέρματος σε υγρό άζωτο
  • Καρυότυπος
  • FISH – απόπτωση σπέρματος
  • Έλεγχος για κυστική ίνωση
  • Ορμονικός έλεγχος

για τη γυναίκα:

  • Ορμονικός – ενδοκρινολογικός έλεγχος (δείγμα αίματος λαμβάνεται για μέτρηση FSH, LH, Οιστραδιόλης κ.ά.)
  • Υστεροσαλπιγγογραφία, Διαγνωστική Υστεροσκόπηση
  • Γυναικολογικός έλεγχος συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου διαβατότητας τραχήλου.

για τον άνδρα & τη γυναίκα (το ζευγάρι):

  • Δείγμα αίματος λαμβάνεται και από τους δύο για μεταδιδόμενα νοσήματα όπως Ηπατίτιδα A, Β, C, HIV (I, II) και σύφιλη.
main_pic3

Ρωτήστε το γιατρό

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Οι επικοινωνίες σας είναι εμπιστευτικές. Θα σας απαντήσει ο κ. Αθανασίου το συντομότερο δυνατόν.

a