Πολλές γυναίκες φοβούνται ότι η Εξωσωματική Γονιμοποίηση είναι επώδυνη. Η αλήθεια είναι ότι η ακριβής διαδικασία δεν είναι επώδυνη, δημιουργεί όμως μία επώδυνη συναισθηματικά κατάσταση. Ένας νέος κόσμος τεχνολογίας εισβάλλει στην σεξουαλική, οικογενειακή και αναπαραγωγική ζωή του ζευγαριού και “χτυπά” όχι μόνο το ζευγάρι αλλά και το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον.
Για αυτό και ο σύμβουλος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι πολύτιμος κατά τη διάρκεια των προσπαθειών γονιμότητας αφού φροντίζει να “ακουστεί” ο συναισθηματικός λόγος του ζεύγους, να βελτιωθεί η μεταξύ τους σχέση και να εμπεδωθούν οι προσδοκίες για επιτυχή έκβαση της προσπάθειας.
Παρ’όλες τις προσπάθειες που όλοι καταβάλλουμε, δυστυχώς δεν έχουμε πάντα θετικό αποτέλεσμα. Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί μετά από ένα διάστημα 2-3 μηνών, έτσι ώστε να “ξεκουραστεί” ο οργανισμός από τη λήψη των ορμονών.
Στο διάστημα αυτό όμως μπορεί να γίνει προσπάθεια με φυσικό κύκλο ή να πραγματοποιηθεί εμβρυομεταφορά με κρυοσυντηρημένα –αποψυγμένα έμβρυα, όταν αυτά υπάρχουν.
Στην πλειονότητα των γυναικών που λαμβάνουν φαρμακευτική διέγερση για προσπάθεια IVF η λήψη των ορμονών δεν προκαλεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Σε μικρό ποσοστό παρουσιάζονται ελαφριά οιδήματα ή μικρή κατακράτηση, συμπτώματα ανεκτά και χωρίς ιδιαίτερη αξιολόγηση.
Σε κάθε προσπάθεια Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής η κάθε γυναίκα πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά γιατί κάθε φορά ο οργανισμός της ανταποκρίνεται διαφορετικά. Έτσι και οι επισκέψεις της στο Κέντρο διαφέρουν ανάλογα με την ανταπόκριση στην ορμονική διέγερση, το ορμονικό της προφίλ αλλά και το είδος της φαρμακευτικής διέγερσης που θα ακολουθηθεί.
Αν και τις περισσότερες φορές 3 με 4 επισκέψεις είναι αρκετές, εντούτοις πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι μόνο η σωστή και λεπτομερής παρακολούθηση μπορούν να μας εγγυηθούν ένα θετικό αποτέλεσμα.
Συνήθως την ημέρα της ωοληψίας και την ημέρα της εμβρυομεταφοράς (ΕΤ) συμβουλεύουμε τις γυναίκες να απέχουν από την εργασία τους. Ο λόγος δεν είναι η αδυναμία εργασίας αλλά να μην επιβαρύνονται ψυχολογικά με επιπλέον άγχος για το πότε θα τελειώσει η διαδικασία, αν θα καθυστερήσουν, αν θα μπορούν να οδηγήσουν κ.α.
Μετά την ΕΤ, και ανάλογα με την επαγγελματική δραστηριότητα της κάθε γυναίκας, τις συμβουλεύουμε να έχουν μία ήπια δραστηριότητα για τις επόμενες 2-3 ημέρες και μετά να συνεχίσουν μία φυσιολογική ζωή, συνεχίζοντας όμως ανελλιπώς τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί για την φαρμακευτική υποστήριξη.
Αν η απάντηση στην ορμονική διέγερση δεν κρίνεται ικανοποιητική ενδέχεται να υπάρξει διακοπή της θεραπείας ή της προσπάθειας. Αυτό είναι όμως, σε κάθε περίπτωση, προτιμότερο από τη συνέχιση της διαδικασίας όταν οι ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές.
Καλό είναι πριν την IVF να έχει προηγηθεί μία υστεροσκόπηση για να αποκλεισθεί οποιαδήποτε διαταραχή της μητρικής κοιλότητας.
Άλλωστε στην ιατρική είναι γνωστό ότι καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις.
Αν κατά τη διάρκεια της κύησης όλα είναι φυσιολογικά και δεν συντρέχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα (π.χ. ισχιακή προβολή, πολύδυμη κύηση, επιπωματικός πλακούντας κ.α.) η γυναίκα μπορεί να γεννήσει άφοβα με φυσιολογικό τοκετό ανεξάρτητα από τον τρόπο και την τεχνική της σύλληψης.
Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.
Όλες οι γυναίκες γεννιόμαστε με ένα συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων που εξαντλείται κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Με απλά λόγια η ΑΜΗ αποκαλύπτει την ωοθηκική μας εφεδρεία. Μεγαλύτερος αριθμός ωαρίων, υψηλότερα τα επίπεδα της ορμόνης ΑΜΗ.
Η εξέταση θεωρείται καθοριστικής σημασίας όταν μία γυναίκα πρόκειται να ξεκινήσει κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, προκειμένου να καθορισθεί το φαρμακευτικό πρωτόκολλο της ασθενούς έτσι ώστε κατά την ωοθηκική διέγερση να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ορμόνη ΑΜΗ δεν μας πληροφορεί για την ποιότητα ωαρίων αλλά μόνο για την ποσότητα. Ο γιατρός που ειδικεύεται σε θέματα γονιμότητας θα συνεκτιμήσει τα επίπεδα της ΑΜΗ αφενός με την ηλικία της ασθενούς και αφετέρου με τον αριθμό των αρχέγονων ωοθυλακίων που παράγονται στην αρχή του κύκλου κάθε γυναίκας.
KT