Κρυοσυντήρηση
icon

Εξωσωματική IVF

Κρυοσυντηρηση

Η ανάπτυξη και η εξέλιξη προηγμένων τεχνικών στο χώρο της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής μας δίνουν τη δυνατότητα της κρυοσυντήρησης και φύλαξης των γονάδων σε άνδρες, σε γυναίκες και των εμβρύων σε ζευγάρια. Έτσι, διατηρείται η γονιμοποιητική τους ικανότητα για μελλοντική χρήση, όπου και όταν αυτό επιβάλλεται.

Με τη μέθοδο της κρυοσυντήρησης είναι δυνατό να διατηρηθούν:

Για τον άνδρα

  • Δείγματα σπέρματος σε περιπτώσεις ολιγοασθενοσπερμίας, υποψίας φθίνουσας πορείας της αναπαραγωγικής ικανότητας ή δυσκολίας κατά την παραγωγή σπέρματος.
  • Tμήματα ορχικού ιστού μετά από βιοψία όρχεων σε περιπτώσεις απουσίας κινητών σπερματοζωαρίων κατά την εκσπερμάτιση.
  • Δείγματα σπέρματος σε περιπτώσεις που ο άνδρας πρόκειται να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία/ακτινοθεραπεία.

Για τη γυναίκα

  • Μη γονιμοποιημένα ωάρια μπορούν να κρυοσυντηρηθούν για τη διατήρηση της γονιμότητάς της είτε για ιατρικούς είτε για κοινωνικούς/ηθικούς λόγους.
  • Τμήματα ωοθηκικού ιστού όταν επιβάλλεται χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, έτσι ώστε να διατηρηθεί η γονιμοποιητική ικανότητα.
kryosintirisi-in

Για το ζευγάρι

Έμβρυα κρυοσυντηρούνται σε διάφορα στάδια της εξέλιξής τους με τη μέθοδο της προοδευτικής (slow freezing) ή της ταχείας κατάψυξης (vitrification). Η μέθοδος της προοδευτικής κατάψυξης (slow freezing) εφαρμόζεται κυρίως στα αρχικά στάδια της εξέλιξης των εμβρύων (προπυρήνων, έμβρυα 2ης-3ης ημέρας). Αντίθετα, η μέθοδος της ταχείας κατάψυξης (vitrification), ενδείκνυται ιδιαίτερα για την κρυοσυντήρηση εμβρύων στο στάδιο της βλαστοκύστης (έμβρυα 5ης-6ης ημέρας).

icon

Συχνές ερωτήσεις για την

ΚΡΥΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Τι Είναι Η Κρυοσυντήρηση;

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων (egg freezing) / σπέρματος (sperm freezing) αποτελεί μια καινοτόμο και ασφαλή τεχνική διατήρησης γονιμότητας που προσφέρει στη γυναίκα ή στον άνδρα όχι μόνο την αυτονομία να προγραμματίσουν τη δημιουργία οικογένειας σε μελλοντικό χρόνο, με το αναπαραγωγικό δυναμικό που θα είχαν σε νεότερη ηλικία, αλλά και μια μέθοδο διαφύλαξης της γονιμότητας όταν οι ιατρικοί λόγοι (π.χ χημειοθεραπεία, χειρουργική επέμβαση) το επιβάλλουν.

Πως Γίνεται η Κρυοσυντήρηση Ωαρίων;

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι αυτή μιας «κλασσικής» Εξωσωματικής, με πρωτόκολλο προσαρμοσμένο στο ιστορικό και ορμονικό προφίλ της κάθε γυναίκας, δηλαδή ορμονική διέγερση, υπερηχογραφική παρακολούθηση του μεγέθους των ωοθυλακίων και στο τέλος, με μια απλή επεμβατική διαδικασία (Ωοληψία), αναρρόφηση των ωαρίων και επακόλουθη κατάψυξη τους.

Σε ποια ηλικία μπορώ να κάνω Κρυοσυντήρηση Ωαρίων;

Ο παράγοντας ηλικία σε κάθε διαδικασία Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, από ιατρική άποψη, είναι καθοριστικής σημασίας. Αυξανόμενης της ηλικίας της γυναίκας, ελαττώνονται τα αποθέματα των ωαρίων στις ωοθήκες και αυξάνεται η παραγωγή φτωχής ποιότητας ωαρίων. Αν και δεν είθισται να γενικεύσουμε οτι τα παραπάνω συμβαίνουν με την ίδια ταχύτητα ή βαρύτητα σε κάθε γυναίκα, ωστόσο η πλέον ενδεδειγμένη ηλικία για Κρυοσυντήρηση είναι μέχρι τα 35 έτη.

Τι πρέπει να προσέξω κατά τη διαδικασία Κρυοσυντήρησης;

Μια γυναίκα που ψάχνει να διαφυλάξει τη γονιμότητα της, θα πρέπει να δώσει βαρύτητα στα εξής:
Α. Εξατομικευμένο minimal πρωτόκολλο διέγερσης.
Β. Πιστοποιημένο Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής που να διασφαλίζει τις συνθήκες διατήρησης των «πολύτιμων» ωαρίων.
Γ. Κατάλληλη Υλικοτεχνική Υποδομή αλλά και εμπειρία του εμβρυολογικού εργαστηρίου.
Δ. Τέλος η εμπιστοσύνη & η χημεία με το γιατρό και το προσωπικό του κέντρου είναι σημαντική για να κυλήσει η διαδικασία ομαλά και χωρίς άγχος.

Δείτε επίσης

main_pic3

Ρωτήστε το γιατρό

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Οι επικοινωνίες σας είναι εμπιστευτικές. Θα σας απαντήσει ο κ. Αθανασίου το συντομότερο δυνατόν.

a